la 10.7. klo 14.00
Kesto n. 2 h
 • Puheohjelma
 • Vapaa pääsy
Jyväskylän yliopiston päärakennuksen juhlasali, Jyväskylä

Mitä on kestävä talous?  

Vapaa pääsy

 

Avaa lähetys erilliseen ikkunaan ja lähetä kysymys/kommentti chatissa:

https://live.virtualeventstudio.fi/jklkesa-kestava-talous

Voit osallistua keskusteluun myös Twitterissä hashtageilla #ympäristökesä ja #jyväskylänkesä

 

Talouskasvu ja ympäristöllinen kestävyys vaikuttavat ristiriitaisilta tavoitteilta. Talouskasvua pidetään välttämättömänä työllisyyden ja hyvinvointipalveluiden rahoituksen turvaamiseksi. Toisaalta yhteiskunnassa on myös herätty ilmastonmuutoksen ja elonkirjon katoamisen aiheuttamaan ympäristökriisiin, jonka myötä kulutuksen vähentäminen ja siten myös talouden supistuminen näyttäytyvät välttämättöminä.

Ovatko taloudelliset ja ympäristölliset tavoitteet yhdistettävissä mielekkäästi? Millä toimilla talous saataisiin tukemaan paremmin kestävyyttä? Paneelissa asiantuntijat keskustelevat talousjärjestelmän ja -politiikan suhteesta ympäristölliseen ja sosiaaliseen kestävyyteen.

Keskustelutilaisuus alkaa maailman parhaaksi kohtuutalousasiantuntijaksi tituleeratun Tim Jacksonin haastattelulla, jonka jälkeen keskusteluun liittyvät myös muut keskustelijat. Keskustelun ensimmäisen tunnin kieli on englanti. Toisella tunnilla kieleksi vaihtuu suomi, ja kestävää taloutta tarkastellaan suomen näkökulmasta.

Ovet tilaisuuteen avataan kello 13:40. Tilaisuus toteutetaan myös avoimena striiminä.

 

Paneelin puhujat

 

 • Tim Jackson

  Tim Jackson on ekologinen taloustieteilijä ja kirjailija, jota voisi tituleerata maailman parhaaksi kohtuutalousasiantuntijaksi. Hän toimii kestävän kehityksen professorina Surreyn yliopistossa Iso-Britanniassa. Hänen kirjansa Prosperity without growth on käännetty 17 kielelle ja valittiin Financial Timesin vuoden kirjaksi vuonna 2010. Hänen uusin kirjansa nimeltään Post Growth – life after capitalism julkaistiin tänä vuonna. Jackson toimii myös taiteen saralla dramaturgina ja radio-ohjelmien käsikirjoittajana.

 • Sixten Korkman

  Kansantaloustieteilijä Sixten Korkman on valtiotieteiden tohtori, joka on toiminut johtotehtävissä Suomen Pankissa, Valtiovarainministeriössä, Euroopan Unionin ministerineuvoston sihteeristössä sekä Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksessa (Etla) ja valtuuskunnassa (EVA). Hän on myös toiminut Aalto-yliopiston työelämäprofessorina ja kirjoittanut taloutta käsitteleviä tietokirjoja.

 • Minna Halme

  Minna Halme on vastuullisen liiketoiminnan professori Aalto-yliopistossa. Hän on työskennellyt vastuullisen liiketoiminnan parissa vuodesta 1990 sekä Suomessa, Ruotsissa Lundin yliopiston Kansainvälisessä Ympäristötalouden Instituutissa että USA:ssa Georgetownin yliopistossa. Hänen tutkimuksensa keskittyy kestävää kehitystä edistäviin liiketoiminnan innovaatioihin, joilla ratkaistaan ympäristöongelmia ja globaalia köyhyyttä. Hän opettaa kestävän liiketoiminnan kehittämistä sekä Aalto-yliopiston maisteriohjelmissa että yritysjohtajille ja on Kestävän Kehityksen Asiantuntijapaneelin jäsen ja palkittu yhteiskunnallinen vaikuttaja.

 • Lassi Linnanen

  Lassi Linnanen on ympäristötalouden ja -johtamisen professori Lappeenrannan – Lahden teknillisessä yliopistossa. Hän on myös Kestävän kehityksen asiantuntijapaneelin varapuheenjohtaja. Hänen nykyiset keskeiset tutkimushaasteensa ovat systeemisen kestävyysmuutoksen riittävän nopea edistäminen ja talousjärjestelmän kasvuriippuvuuden katkaiseminen.

 • Juha Majanen

  Juha Majanen on valtiovarainministeriön korkein virkamies, ja hänet nimitettiin valtiosihteeri kansliapäällikkönä -virkaan maaliskuussa 2021. Majanen on pitkän linjan valtiovarainministeriön virkamies ja työskennellyt ministeriössä vuodesta 2002, muun muassa vt. kansliapäällikkönä, hallinto- ja kehitysjohtajana sekä apulaisbudjettipäällikkönä.

 • Anni Marttinen

  Anni Marttinen on ekonomisti SAK:ssa ja vastaa erityisesti makrotalous-, rahoitusmarkkina-ja EU-talousasioista. Hän on aikaisemmin työskennellyt muun muassa Valtiovarainministeriössä, Euroopan järjestelmäriskikomiteassa ja Suomen pankissa. Hän on lisäksi urallaan perehtynyt feministiseen taloustieteeseen ja perustanut Suomeen Rethinking economics -järjestön.

 • Hanna-Leena Pesonen

  Paneelin puheenjohtajana toimii Hanna-Leena Pesonen. Pesonen on yritysten ympäristöjohtamisen professori ja dekaani Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa. Hän toimii Suomen edustajana EASACin (European Academies Science Advisory Council) energia-alan paneelissa ja Keskuskauppakamarin vastuullisuuslautakunnan puheenjohtajana. Hänen johtamansa tutkimusryhmän työ keskittyy liiketoiminnan kestävyysmurroksen edellytyksiin ja sen tukemiseen.

 • Matleena Käppi

  Matleena Käppi on biologian opiskelija, JYU.Wisdomin avustava koordinaattori ja talouskasvukriittinen paikallispoliitikko. Syksyllä hän aloittaa työt projektipäällikkönä Sitran rahoittamassa Suomen donitsitalous -hankkeessa, jossa edistetään kuntien ekologista ja sosiaalista kestävyyttä.

 • Mikael Puurtinen

  Mikael Puurtinen on tutkijatohtori Jyväskylän yliopiston biologian ja ympäristötieteiden laitoksella. Hän on tutkinut mm. luonnonsuojeluun liittyvää pienten populaatioiden genetiikkaa ja ihmisten yhteistyökäyttäytymistä. Parhaillaan Puurtinen valmistelee ja koordinoi Jyväskylän yliopiston kestävään kehitykseen ja vastuullisuuteen liittyviä opintoja. Hän yrittää ymmärtää maailman menoa ja on perehtynyt myös kestävään talouteen liittyvään kirjallisuuteen.