pe 9.7. klo 10.00
Kesto ~5 h
 • Vapaa pääsy
Ruusupuisto, Jyväskylän yliopisto, Jyväskylä

Alvar Aalto -luontoseminaari  – Vihreät paratiisit

Vapaa pääsy

 

Avaa lähetys erilliseen ikkunaan ja lähetä kysymys/kommentti chatissa:

https://live.virtualeventstudio.fi/jklkesa-luontoseminaari

Voit osallistua keskusteluun myös Twitterissä hashtageilla #ympäristökesä #alvaraalto ja #jyväskylänkesä

 

Alvar Aalto -luontoseminaari järjestetään arkkitehti Alvar Aallolle tutussa urbaanissa miljöössä, Jyväskylän Seminaarinmäen reunalla Ruusupuistossa. Kaksiosainen seminaari esittelee Alvar Aallon puutarhasuunnitelmia ja kulttuurimaisemia, Jyväskylän urbaania lähiluontoa, kansallisia kaupunkipuistoja ja Päijänteen biosfääriä.

Klo 10–12 Tuoretta tutkimustietoa, alustuksia ja keskustelua Alvar Aallon luontosuhteesta,
kulttuurimaisemista ja puutarhasuunnittelusta. Arkkitehtuurin ja puutarhataiteen asiantuntijat:
arkkitehti, maisema-arkkitehtuurin professori Tom Simons, taidehistorioitsija Teija Isohauta;
arkkitehti, professori Vilhelm Helander ja arkkitehtuurin professori Johan Mårtelius Tukholmasta
(engl.).

Klo 13–15 Avauksia ja keskustelua Jyväskylän lähiluonnosta. Jyväskylän kaupungin
yleiskaavapäällikkö Mervi Vallinkoski alustaa Kehä Vihreästä, Jyväskylän kaupunkia syleilevästä
vihreästä keskuspuistosta. Ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flanderin aiheena ovat Kansalliset
kaupunkipuistot. Asiantuntija Päivi Halinen kertoo Päijänteen biosfääristä, Keski-Suomen ja Päijät-Hämeen ainutlaatuisesta luontoympäristöstä, jota kehitetään laajassa yhteistyössä, tavoitteena hankehakemus UNESCOn biosfäärialuetunnuksen saamiseksi Päijänteelle.

 

Seminaarin järjestävät yhdessä Alvar Aalto -akatemia ja Jyväskylän kaupunki yhteistyössä Jyväskylän Kesän ja JYU.Wisdomin kanssa.

Oheisohjelmaan liittyy opastettuja, maksullisia arkkitehtuurikierroksia Jyväskylän Seminaarinmäellä, Alvar Aallon kesähuvilalla eli Muuratsalon koetalolla sekä Säynätsalon kunnantalolla. Liput myynnissä ja aikataulu 15.6.2021 lähtien Alvar Aalto -säätiön verkkokaupassa shop/alvaraalto.fi. Max 20 hlöä/kierros.

Lisätietoja: www.alvaraalto.fi/luontoseminaari

 

Seminaarin puhujat

 • Tom Simons

  Arkkitehti, maisema-arkkitehtuurin professori Tom Simons avaa puheenvuorossaan Alvar Aallon puutarhataiteen inspiraation lähteitä ja esittelee tärkeän osan suomalaisen puutarhataiteen historiaa: Aaltojen puutarhasuunnitelmia. Ensimmäiset niistä Alvar Aalto toteutti yhdessä Aino Aallon ja myöhemmät Elissa Aallon kanssa.

 • Johan Mårtelius

  Arkkitehtuurin professori Johan Mårtelius Tukholman Kuninkaallisesta teknillisestä korkeakoulusta kertoo, miten islamilainen puutarha ja paratiisi-ajatukset vaikuttivat Alvar Aallon suunnitteluun. Huom! Esitys on englanniksi.

 • Vilhelm Helander

  Arkkitehti, professori Vilhelm Helander havainnollistaa, miten Alvar Aalto sovelsi klassisen Välimeren maiseman teemoja omaan maisema-arkkitehtuuriinsa.

 • Teija Isohauta

  Taidehistorioitsija ja kuraattori Teija Isohaudan aiheena on luonto ja maisema Alvar Aallon näyttelysuunnitelmissa.

 • Mervi Vallinkoski

  Jyväskylän kaupungin yleiskaavapäällikkö Mervi Vallinkosken teemana on ”Kehä Vihreä – Jyväskylän keskuspuisto”, johon sisältyvät ydinkeskustan monimuotoiset viheralueet ja kulttuuriympäristöt. Aluetta kehitetään erilaisilla kunnostus- ja hoitotoimenpiteillä, sekä lisäämällä alueopastusta, ulkovalaistusta ja ympäristötaidetta.

 • Jukka-Pekka Flander

  Ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flanderin aiheena on Kansalliset kaupunkipuistot 20 vuotta – Konseptista tähtikaupunkien verkostoksi. Suomen kansallisen kaupunkipuiston malli (National Urban Park, NUP) on saanut kansainvälistä tunnustusta ja verkosto on ainutlaatuinen maailmassa. Ympäristöministeriön kestävän kehityksen hankkeen tarkoituksena on säilyttää kaupunkiluontoa, puistoja ja rakennettua kulttuuriympäristöä eheänä kokonaisuutena. Alustuksessa pohditaan, mikä on tämänhetkinen tilanne ja mitä muutoksia maankäyttö- ja rakennuslakiin olisi tarpeen tehdä, jotta kansallisista kaupunkipuistoista tulisi entistä hienompia.

 • Päivi Halinen

  Asiantuntija Päivi Halinen kertoo Päijänteen biosfäärialuehankkeen etenemisestä. Päijänteen seutua kehitetään kokonaisvaltaisesti turvaten samalla alueen monimuotoiset luonto- ja kulttuuriperintöarvot sekä veden laatu. Päijänne on kansainvälisesti tarkasteltuna onnistuneen vesistönsuojelutoiminnan malliesimerkki. Jyväskylän, Muuramen, Joutsan ja Toivakan kuntien, Jyväskylän yliopiston JYU.Wisdom-yhteisön, Keski-Suomen Liiton ja Keski-Suomen ELY-keskuksen 2021 yhteisenä tavoitteena on hankehakemus UNESCOn biosfäärialuetunnuksen saamiseksi Päijänteelle.