pe 9.7. klo 16.00
Kesto n. 2 h
  • Puheohjelma
  • Vapaa pääsy
Ruusupuisto, Jyväskylän yliopisto, Jyväskylä

Ilmastotunteista ilmastotoimintaan

Vapaa pääsy

Avaa lähetys erilliseen ikkunaan ja lähetä kysymys/kommentti chatissa:

https://live.virtualeventstudio.fi/jklkesa-ilmastotunteista-ilmastotoimintaan

Voit osallistua keskusteluun myös Twitterissä hashtageilla #ympäristökesä ja #jyväskylänkesä

 

Paneelikeskustelussa keskustellaan ilmastotunteista erityisesti nuorten kokemusten kautta ja pohditaan niiden syntyä eri näkökulmista.

Keskustelussa pureudutaan erityisesti siihen, mikä on ilmastotunteiden ja ilmastotoiminnan välinen suhde. Mitä merkitystä tunteilla on ilmastotoimiin tarttumisessa ja ilmastonmuutoksen torjunnassa? Miten näihin asioihin voidaan vaikuttaa, vai voidaanko? Paneelissa pohditaan myös muita syitä, joita ilmastotoimintaan tarttumisen  ja tarttumattomuuden taustalla voi olla.

Ovet tilaisuuteen avataan kello 15:40. Tilaisuus toteutetaan myös avoimena striiminä.

 

Paneelin puhujat

 

  • Panu Pihkala

    Dosentti Panu Pihkala on johtava suomalainen asiantuntija ympäristöahdistukseen liittyvässä monitieteellisessä tutkimuksessa. Hänen teoksensa Päin helvettiä? Ympäristöahdistus ja toivo (2017) herätti laajaa yhteiskunnallista keskustelua. Kansanvalistusseura myönsi Pihkalalle vuonna 2018 kansallisen Sivistyspalkinnon hänen ansioistaan ympäristöahdistuksen käsittelijänä. Pihkalan uusin tietokirja Mieli maassa? Ympäristötunteet ilmestyi lokakuussa 2019.

  • Kia Aarnio 

    Kia Aarnio on psykologian tohtori, oppikirjailija ja ilmastoaktivisti, joka on kiinnostunut siitä, miten psykologiaa voi hyödyntää ilmastokriisin ratkaisuissa.

  • Ellen Ojala 

    Ellen Ojala on tamperelainen ilmastoaktivisti, feministi ja opiskelija. Ojala toimii Allianssin varailmastodelegaattina sekä istuu Pohjoismaisen ministerineuvoston kestävän kehityksen asiantuntijaryhmässä. Tausta hänellä on Fridays for Future -ilmastoliikkeessä.

  • Aarne Granlund 

    Aarne Granlund on opiskellut, tehnyt töitä ja vaikuttanut ilmastokriisin hillitsemiseksi viisi vuotta sekä Suomessa että kansainvälisesti. Hän tuntee tarkasti kulutuksen ja yksilöiden päästöt oman elämäntapansa takia: Aarne muutti nopeasti päästöjä vähentävään Pohjois-Karjalaan elääkseen vähäpäästöisesti itsekin. Hän uskoo, että kaikista eniten hillitsemistoimia tehdään nyt ja jatkossa Suomen kunnissa ja tietyissä maakunnissa.

  • Anette Mansikka-Aho 

    Anette Mansikka-aho on kasvatustieteen väitöskirjatutkija ja luokanopettaja. Häntä kiehtoo inhimillisten ratkaisujen etsiminen monimutkaisiin ongelmiin. Ajoittain hän potee ympäristöahdistusta, mutta nykyään yhä useammin tarmoa ja toivoa tuo ainakin ympäristökasvatusta käsittelevän väitöskirjan kirjoittaminen ja metsässä vieraileminen. Väitöskirjan tavoitteena on tukea nuorten hyvinvointia ja toimijuutta heidän ilmastonmuutoksen estämiseen tähtäävässä toiminnassaan.

  • Katri Savolainen

    Paneelin puheenjohtajana toimii Katri Savolainen. Tutkijatohtori Katri Savolainen on psykologi, JYU.Wisdom tutkijayhteisön jäsen ja Eskarit luonnossa –tutkimusprojektin vastuullinen tutkija Jyväskylän yliopistossa. Projektissa tutkitaan mm. luonnossa vietetyn ajan yhteyksiä lasten fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin, kognitiivisiin taitoihin ja luontosuhteeseen.