su 11.7. klo 11.00
  • Musiikki
Jyväskylän yliopiston vanha juhlasali, Jyväskylä

UMUU: Christian Wolff – Microexercises (2005)

Liput 22/14 € | Kesto n. 60 min


UMUU-yhtye: Darren Acosta, Lassi Kari, Hanna Kinnunen, Juho Laitinen

John Cagen ympärille kokoontuneeseen taiteilijapiiriin teini-ikäisenä liittyneestä Christian Wolffista (s. 1934) tuli merkittävä outsider-säveltäjä sekä klassisen kreikkalaisen ja roomalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin opettaja.

Wolffin musiikissa huomio kiinnittyy yhdessä soittamisen sosiaalisiin ja psykologisiin mekanismeihin ja prosesseihin: luova päätöksenteko on jaettu koko kollektiivin kesken, eivätkä syntyvät sävelkonstellaatiot ole toiminnan tavoite vaan kommunikoinnin ja läsnäolon seuraus. Kokoelma Microexercises on syntynyt New York Miniaturist Ensemblen tilauksesta: yhtye esittää vain sävellyksiä, joissa on 100 säveltä tai vähemmän.

Tulkinnanvaraista on vuonna 2010 alulle pantu lähihistoriallista avantgardemusiikkia esillä pitävä foorumi, jonka puitteissa järjestetään esityksiä, luentoja, työpajoja ja keskustelutilaisuuksia paikan päällä, radiossa, verkossa ja painomediassa. Foorumilla toimii myös UMUU-yhtye, jonka keskeiseen repertuaariin Jyväskylän Kesässä kuultava John Cagen ja Christian Wolffin musiikki kuuluu.

Tulkinnanvaraista tutkii eettisesti, sosiaalisesti ja poliittisesti kestäviä vaihtoehtoja valtavirtaiselle ja markkinalähtöiselle esittävän taiteen tekemiselle ja jakamiselle. Vuosien varrella on järjestetty reilut 300 tapahtumaa yli 10 000 osallistujalle. Toimintaa johtaa instrumentalisti, säveltäjä ja tutkija Juho Laitinen.