la 10.7. klo 19.00
  • Musiikki
Taulumäen kirkko, Jyväskylä

UMUU: John Cage – Ryoanji (1985)

Liput 30/28/20 € | Kesto n. 60 min

UMUU-yhtye: Darren Acosta, Lassi Kari, Hanna Kinnunen, Juho Laitinen

Avantgardesäveltäjä ja musiikkiteoreetikko John Cage (1912–1992) lukeutuu 1900-luvun tunnetuimpiin musiikin kokeilijoihin. Ryoanji on Cagen tulkinta samannimisen Kiotossa sijaitsevan zenbuddhalaisen temppelin kivipuutarhasta. Temppelin tarkoitus on auttaa olevaisuuden mietiskelyssä. Vaalean soran ympäröimät viisitoista kiveä on sijoitettu huolella viiden, kolmen ja kahden ryhmiin. Kivien muodot piirtyvät esiin soolosoitinten glissandoissa ja lyömäsoitinten toisteiset rytmit muistuttavat sorasta, joka haravoidaan samalla tavalla joka päivä.

Tulkinnanvaraista on vuonna 2010 alulle pantu lähihistoriallista avantgardemusiikkia esillä pitävä foorumi, jonka puitteissa järjestetään esityksiä, luentoja, työpajoja ja keskustelutilaisuuksia paikan päällä, radiossa, verkossa ja painomediassa. Foorumilla toimii myös UMUU-yhtye, jonka keskeiseen repertuaariin Jyväskylän Kesässä kuultava John Cagen ja Christian Wolffin musiikki kuuluu.

Tulkinnanvaraista tutkii eettisesti, sosiaalisesti ja poliittisesti kestäviä vaihtoehtoja valtavirtaiselle ja markkinalähtöiselle esittävän taiteen tekemiselle ja jakamiselle. Vuosien varrella on järjestetty reilut 300 tapahtumaa yli 10 000 osallistujalle. Toimintaa johtaa instrumentalisti, säveltäjä ja tutkija Juho Laitinen.

K-Plussa-kortilla kymmenen prosentin alennus konsertista. Saatavilla Lippupisteen täyden palvelun myyntipisteissä. Ostoista ei saa Plussa-pisteitä. Vain ennakkomyynnissä.