- Musiikki
Avajaiskonsertti: Timo Lassy, Teppo Mäkynen & Minttu Mustakallio
Jyväskylän Kesän festivaaliviikon avaa monitaiteinen konsertti, jossa kuullaan saksofonisti Timo Lassyn ja rumpali Teppo Mäkysen musiikkia sekä näyttelijä Minttu Mustakallion tulkitsemia ympäristöteemaisia tekstejä. Esityksen tekstit pohjaavat Bios-tutkimusyksikön julkaisuun Ekologinen jälleenrakennus.
Monitaideteoksen kantaesitys on Jyväskylän Kesässä.
Timo Lassy ja Teppo Mäkynen tunnetaan 2000-luvun alussa esiinmarssinsa suorittaneen uuden suomalaisen jazz-sukupolven johtohahmoina. Jyväskylän Kesän avajaiskonserttiin huippumuusikot saapuvat tuoreella duo-kokoonpanolla. Kaksikon live-esiintyminen on monipuolinen ja jännittävä kokonaisuus, joka vaihtelee spirituaalisesta vapaasta improvisaatiosta tiukkoihin grooveihin. Erinomaisia näytteitä Lassyn ja Mäkysen duotyöskentelystä ovat vuonna 2019 julkaistu, loistavat arviot saanut yhteisalbumi sekä aivan hiljattain, tämän vuoden alussa ilmestynyt live-äänityksistä koostuva pitkäsoitto.
Minttu Mustakallio on Jussi- ja Venla-palkittu näyttelijä, joka on työskennellyt laajasti teatteri-, tv- ja elokuva-alan eturivissä. Hän on työskennellyt vuonna 2020 kantavissa rooleissa Suomen Kansallisteatterissa, Svenska Teaternissa ja Helsingin Kaupunginteatterissa.Ravintola/kahvila
Konsertissa on väliaika. Jyväskylän yliopiston päärakennuksen aulassa sijaitseva ravintola Belvedere palvelee konsertti-iltana kello 17 lähtien.
Liput myy Lippupiste. K-Plussa-kortilla kymmenen prosentin alennus konsertista. Saatavilla Lippupisteen täyden palvelun myyntipisteissä. Ostoista ei saa Plussa-pisteitä. Vain ennakkomyynnissä.
Ekologinen jälleenrakennus -teksti kokonaisuudessaan:
https://eko.bios.fi/
Timo Lassy, Jyväskylän Kesän avajaiskonsertissa yhdistyvät useat taiteenlajit. Millainen esityksestä tulee?
Ajatuksena on ollut yhdistää ympäristöteema tekstien muodossa jazzmusiikkiin ja visuaalisiin elementteihin. Iltaa voisi luonnehtia spoken wordin ja jazzkeikan välimaastossa liikkuvaksi kokonaistaideteokseksi.
Jazzhan on ollut aikanaan Jyväskylän Kesässä merkittävässä roolissa. Olen ymmärtänyt, että festivaali oli 60-luvulla eturintamassa jazzin esittelyssä Suomessa ja toi sen ajan kiinnostavimpia esiintyjiä maahan. Samoin ympäristöteemat ovat olleet festivaalilla vahvasti esillä jo 70-luvulla. Jyväskylän Kesän perintö tulee siis konsertissa näkyväksi.
Millaista on tehdä jazzmuusikkona poikkitaiteellista teosta?
Projekti on ainutlaatuinen, ja on erittäin innostavaa päästä rakentamaan teosta näin hienon työryhmän kanssa.
Olemme Teppo Mäkysen kanssa heittäytymiskykyisiä, ja meidän musiikki sopii hyvin tähän esitykseen. Saksofoni ja rummut ovat sillä tavoin minimalistinen yhdistelmä, että siinä jää tekstille tilaa hengittää ja kuville kulkea. Meidän soitossa on paljon dynamiikkaa tosi pienestä aika rajuunkin ilmaisuun. Minun ja Tepon osuus on improvisoitua jazzia, ja teoksen tekstit ja videomaailma antavat meille uusia impulsseja ja mahdollisuuksia peilata musiikkia ympärillä oleviin asioihin.
Välillä teksti on isommassa roolissa, välillä musiikki. Teemu Nurmelin on tosi kokenut visuaalinen taiteilija, joka on tehnyt paljon töitä Kansallisteatterille ja kansainvälisesti. On tarkoitus, että myös hän on livenä mukana ja pystyy reagoimaan lavalla tapahtuviin asioihin projisoinneissaan. Minttu Mustakallion kanssa olemme esiintyneet aiemminkin, ja hänen valovoimainen tulkintansa tulee nostamaan esityksen tunnemaailman aivan omanlaiselleen, erittäin väkevälle tasolle.
Jyväskylän Kesän teema on tänä vuonna ympäristö. Mitä ympäristö sinulle merkitsee?
Se on tärkein asia, mikä meillä kaikilla pitäisi olla mielessä. Itse yritän ajatella, miten tätä hommaa voisi kehittää sellaiseen suuntaan, että voisimme olla täällä mahdollisimman pitkään. Maapallon ja luonnon tila on tämän hetken ykköshuolenaihe.
Myös lähiympäristön toimivuus ja turvallisuus ovat tärkeitä asioita, kuten myös lähellä olevat ihmiset ja heidän kanssaan toimiminen ja työskentely arjessa.